A körömgomba kezelési lehetőségei

A kiterjedt, több mint két körmöt érintő gombás elváltozás már csak orvos által felírt, szájon át szedhető gyógyszerekkel kezelhető sikeresen. Amennyiben időben felfigyelünk a kezdődő körömgombára, a helyi kezelés is eredményes lehet. A köröm növekedése azonban lassú. Amíg kéz körmeinek teljes lenövéséhez általában 6 hónap szükséges, addig a lábkörmök esetén ez az időszak 9-12 hónap is lehet.

A kezelés csak akkor lehet sikeres, ha a beteg köröm teljesen kicserélődött, tehát mind az orvos által ajánlott, mind a helyileg alkalmazott, vény nélkül kapható készítményekkel hosszú kúrát érdemes folytatni. A fontosabb helyileg alkalmazható hatóanyagok bekerültek a szakmai ajánlásba is. Lássuk, mik az orvoscsoport által készített ajánlás főbb pontjai a helyi kezeléssel kapcsolatban. A helyi kezelés akkor javasolt, amikor felületes vagy kezdődő körömgombásodás áll fenn, tehát az adott köröm felszínének kevesebb, mint 80 %-a érintett, illetve akkor, amikor az orvos által ajánlott, szájon át szedhető készítmények ellenjavalltak. Az amorolfin tartalmú lakkot hetente egyszer, legfeljebb kétszer kell alkalmazni. A másik helyileg alkalmazható hatóanyagot, a ciclopiroxot naponta javasolt használni. Mind az amorolfin tartalmú, mind a ciclopirox tartalmú lakkal történő kezelés időtartama 6-12 hónap. Bár közvetlen összehasonlító vizsgálatok nincsenek, az önálló gyógyulási arányok általában alacsonyabban ciclopirox esetében, mint az amorolfin hatóanyagnál. 1 A köröm gombás elváltozása pusztán esztétikai problémának látszik, tudni kell azonban, hogy fertőzésről van szó. Amennyiben nem kezdjük el időben a kezelést, a többi köröm, majd családtagjaink is bánhatják. A heti egyszer történő alkalmazás kényelmes, ugyanakkor ismételten fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az eredmény a köröm lassú növekedése miatt az első hetekben még nem látványos. Csak a szakmai útmutatóban is javasolt több hónapos kúrától várható eredmény.

Súlyosabb esetben forduljon orvoshoz!

M. Ameen, J.T. Lear, V. Madan, M.F. Mohd Mustapa and M. Richardson: British Association of Dermatologists’ guidelines for the management of onychomycosis 2014, Topical treatments.