A láb- és körömgomba tünetei

A láb gombás elváltozása általában a 4-5 ujjak között kezdődik. A hámréteg fehér, felázáshoz hasonló, esetleg repedezett és hámlás kíséri. A tünetekhez viszketés társul. Súlyosabb esetben az elváltozás a többi ujjra és a lábhátra is kiterjedhet. Megfelelő kezeléssel a folyamat megállítható és a körömgomba kialakulása megelőzhető.

A lábujjak kezeletlen gombás elváltozása a körmöt is megbetegítheti. A fertőzés általában egy körmön kezdődik, és amennyiben ekkor sem vesszük komolyan a tüneteket, a fokozatosan a többi lábköröm is érintetté válik. A leggyakoribb kórokozók, a fonalas gombák a szabad körömszél vagy a körömlemez oldala felől támadnak. A köröm elveszti fényét, megvastagszik, sárgásan elszíneződik, mállékonnyá válik, alatta sárgás vagy barnás színű morzsalékony massza keletkezik.
A sarjadzó gombák ritkábban tehetők felelőssé a gombás körömfertőzésért, az elváltozás azonban a fonalas gombákhoz képest gyorsabban alakul ki. A fertőzés általában a körömágy felől indul, és hamar megemeli az egész körömlemezt.

A gombás elváltozás kialakulásának megakadályozásában a megelőzés alapvető fontosságú. Lehetőségeinkhez mérten kerüljük a közös zuhanyzó használatát, amennyiben elkerülhetetlen, utána mossunk lábat, majd töröljük a bőrt teljesen szárazra. Mellőzzük a műszálas zokni használatát, a nyári melegben viseljünk jól szellőző lábbelit. A kialakult elváltozásokat mielőbb kezdjük el kezelni. A körömgomba a kezdeti szakaszban még helyileg alkalmazott szerekkel kezelhető, a több mint két körmöt érintő elváltozás esetén azonban csak orvos által ajánlott szerekkel végzett hosszú távú kúrától várható eredmény. Kezelni pedig érdemes. Amennyiben elhanyagoljuk a bőr és a lábkörmök gombás elváltozását a folyamat a kéz körmeire is ráterjedhet. A betegek 80 %- ánál a lábon, 20 %-ánál viszont a kézen észlelhetők gombás körmök. A körmök gombás fertőzése nemcsak orvosi, hanem esztétikai szempontból is problémát jelent és rontja az életminőséget. A kéz körmeit érintő gombás megbetegedés kétségkívül feltűnőbb, de nyári cipő viselése esetén vagy strandon, vízparton ez a lábkörmökre is igaz. A körömgomba emellett fertőző forrás, zavarhat a cipő viselésében és megnehezíti a körömvágást is.

Súlyosabb esetben forduljon orvoshoz!

Forrás: Prof. Husz Sándor: Gombás megbetegedések (Egészségtudomány, LIV. Évfolyam, 2010. 4. szám); Dr. Dobozy Attila – Dr. Farkas Beatrix – Dr. Horváth Attila – Dr. Hunyadi János – Dr. Schneider Imre: Bőrgyógyászat; Roderich Hay: Therapy of skin, hair and nail fungal infections (Journal of Fungi, 20 August 2018); Julia K. Christenson, Gregory M. Peterson, Mark Naunton, Mary Bushell, Sam Kosari, Kavya E. Baby and Jackson Thomas: Challenges and Opportunities in the Management of Onychomycosis (Journal of Fungi, 24 July 2018)