A körömgomba előfordulása és kialakulása

A lakosság körében végzett átfogó felmérés alátámasztja, hogy a láb körmeit érintő gombás elváltozás egyre gyakrabban fordul elő. A bőr és körmök gombás megbetegedése más kórképek velejárója is lehet, de a leggyakrabban öltözködésünkkel mi magunk teremtünk ideális feltételeket a gombák számára. Nem véletlenül kapta a lábujjak között megjelenő gombás elváltozás a nemzetközi szakirodalomban az „atléták lába” elnevezést.

A gombás bőrtünetekért felelős kórokozók ott szaporodnak, ahol megfelelő körülményeket találnak. Korábban, amikor sokan éltek mezőgazdasági munkából, a gumicsizma elengedhetetlen ruhadarabnak számított. Mi lenne kedvezőbb a lábujjak között megtelepedő gombák számára, mint egy ilyen zárt, rosszul szellőző lábbeli? Sajnos divatból ma is sokan hordják, akár a nyári melegben is. Attól, hogy különféle trendi színekben is megvásárolhatjuk, még éppolyan egészségtelennek számítanak, mint a hagyományos, fekete gumicsizma. Ugyanilyen táptalaja volt nemrég a bőr- és a körömgomba kialakulásának a fiatal férfiak számára a sorkatonai szolgálat, a közös zuhanyzó használata és a zárt bakancs, ismertebb nevén a surranó viselése. De nincs új a nap alatt. A fiatalok ma edzőterembe járnak, itt is használják a zuhanyzókat, majd felveszik a divatos, de zárt lábbelijüket. Az edzőcipő mindennapos viseletté vált. Elegendő, ha egy társunk elterjeszti a bőrgombát a közös mosdóban és rövidesen sokak bőrén alakulhatnak ki a jellegzetes elváltozások. A gomba innen a lakásunk fürdőszobáiba vándorol, nem kímélve a családtagokat sem.

Kedvez a gombák megtelepedésének a cukorbetegség, idősebb korban a végtagok keringésének romlása valamint az immunrendszer működését csökkentő gyógyszerek alkalmazása. A tartósan fennálló lábgomba a körmök gombás megbetegedésének melegágya. Vizsgálatokkal igazolták, hogy a két elváltozás a betegek 25 %-ánál együttesen fordul elő. A körömgomba kialakulása és szétterjedése a láb, majd a kéz körmein szerencsére lassú folyamat, ezért a tünetek időben történő felismerése kulcsfontosságú a hatékony védekezés szempontjából.

Súlyosabb esetben forduljon orvoshoz!

Forrás: Prof. Husz Sándor: Gombás megbetegedések (Egészségtudomány, LIV. Évfolyam, 2010. 4. szám); Dr. Dobozy Attila – Dr. Farkas Beatrix – Dr. Horváth Attila – Dr. Hunyadi János – Dr. Schneider Imre: Bőrgyógyászat; Roderich Hay: Therapy of skin, hair and nail fungal infections (Journal of Fungi, 20 August 2018); Julia K. Christenson, Gregory M. Peterson, Mark Naunton, Mary Bushell, Sam Kosari, Kavya E. Baby and Jackson Thomas: Challenges and Opportunities in the Management of Onychomycosis (Journal of Fungi, 24 July 2018)